Petrescu, ministrul Finanțelor: ElectoRATA rămâne, dar am schimbat formula lui Voinea

Petrescu, ministrul Finanțelor: ElectoRATA rămâne, dar am schimbat formula lui Voinea
Publicat: 25/03/2014, 19:13
Actualizat: 22/03/2019, 01:30

Formula electoRATEI, măsură de reeșalonare a ratelor pentru clienții cu venituri mici și dificultăți în plata datoriilor la bancă, a fost schimbată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), urmând ca noua formă să fie analizată și dezbătută cu mediul privat, dar și cu cel academic, a precizat Ioana Petrescu, ministrul de resort.

Petrescu a explicat că din noul proiect au fost eliminate anumite „inegalități”, dar și că se urmărește ca forma finală să fie ușor de implementat și mai puțin birocratică.

„Da, se va face, dar am un nou proiect de acesta. Haideți să o numim, dacă așa ați numit-o dvs, electoRATĂ, așa o numim în continuare, are o altă formă. Am lucrat împreună cu premierul la o formă care să elimine din aceste inegalități pe care le-ați menționat dvs și să o facă ceea ce am vrut să fie e să fie un pic mai ușor de implementat, în 2016. Nu îmi plac lucrurile foarte birocratice și foarte complicate. Ideea a fost să se adreseze persoanelor cu venituri mici care au rate la bancă și să îi putem ajuta într-un anumit fel începând din 2016 și ceea ce am vrut eu este să fie și ușor de implementat și mai puțin birocratică”, a declarat ministrul Finanțelor la Adevărul LIVE.

Întrebată dacă implementarea măsurii va fi amânată până în 2016 sau dacă se referea strict la creditul fiscal pe care statul intenționează să-l acorde persoanelor care își vor reeșalona ratele, Petrescu a spus că va prezenta mai multe detalii în acest sens odată ce va publica noul proiect.

„Ceea ce vreau să fac înainte este această versiune pe care am discutat-o cu primul ministru, să o expun și dezbaterii cu băncile, să discut eventual poate și cu mediul academic și cu alții, să fim siguri că nu există anumite probleme cu ea și abia atunci o vom anunța public și o vom implementa”, a declarat ea.

EllectoRATA, în viziunea Petrescu

În prezent, o echipă de la Finanțe a fost însărcinată cu identificarea posibilelor probleme care ar putea apărea dacă va fi implementată forma revizuită a proiectului propus de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Eu sunt de principiu să te uiți atent la ceea ce faci, să cauți orice probleme ar putea să intervină. Am cerut unei echipe, după ce le-am prezentat care ar fi noul plan, să stea, să-mi dea o listă cu toate posibilele probleme pe care le văd ei și cam la faza asta suntem și încă o dată, voi avea grijă să mă consult înainte de a o implementa, de a avea forma finală”, a declarat Petrescu.

Ministrul Finanțelor a precizat că măsura are rolul economic de a împiedica creșterea ratei creditelor neperformante, dar și de a stimula consumul.

„Rolul economic este dacă există aceaste persoane care au venituri mici și au dificultăți în a menține acest împrumut e bine să fie ajutați înainte să ajungă acest împrumut neperformant și nu ne dorim o creștere a împrumuturilor neperformante. Poate stimula și consumul”, a mai spus Petrescu.

Guvernul a anunțat că va introduce de la 1 aprilie o schemă pentru sprijinirea persoanelor care au dificultăți în plata datoriilor la bancă. Măsura ar presupune o înjumătățire a ratelor, dar nu cu mai mult de 500 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

După această perioadă, beneficiarii, respectiv persoane cu venituri de până la 1.600 de lei net, ar primi un credit fiscal de cel mult 200 de lei, mai exact, ar fi scutiți de la plata acestei sume atunci când își achită impozitul pe venit.

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că măsura va duce la stimularea consumului, părere care nu a fost împărtășită de mediul privat. Mai mult, brokerii de credite și reprezentanții oamenilor de afaceri s-au arătat deranjați de faptul că nu au fost consultați în legătură cu utilitatea și beneficiile introducerii unui astfel de mecanism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Jean de la Craiova, după ce s-a zvonit că și-a înșelat soția. „Ochii văd, inima...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Erupție monstruoasă pe suprafața Soarelui! Cea mai puternică din ultimii 5 ani
×